Protesterar mot högskolestiftelser

HÖGSKOLAN2013-10-22

En politisk pamflett utan eftertanke. Så beskriver 39 forskare förslaget att omvandla statliga universitet till stiftelser i en artikel på DN Debatt.

Av:  Eva Spira

På Dagens Nyheters debattsida går 39 forskare, från elva av landets universitet och högskolor, till storms mot regeringens förslag att svenska universitet ska kunna drivas i stiftelseform.

Förslaget, som är en departementspromemoria från utbildningsdepartementet, sägs syfta till att öka lärosätenas självständighet gentemot staten, men effekten är den motsatta, anser forskarna.

Enligt dem leder en stiftelsebildning till minskad självständighet, minskad demokratiskt inflytande, minskad insyn, ökad otrygghet för de anställda och minskad akademisk frihet.

”Universitetens kärnverksamheter bör förbli en gemensam, offentlig angelägenhet. Universiteten ska inte ses som enskilda företagsverksamheter, utan som avdelningar av samma intellektuella international, en universell kunskapssfär som ska förbli gemensamt ägd och kontrollerad. Öppenhetsprincipen för forskningsresultat ska gälla. Allmän tillgänglighet ska inte underkastas avgifter eller andra ekonomiska intressen som kan hota den nyfikenhetsdrivna grundforskning som inte minst naturvetenskaperna värnar om”, skriver forskarna i debattartikeln.

En stiftelsebildning skulle visserligen kunna underlätta processen att ingå internationella samarbetsavtal, men förslaget är oproportionerligt med tanke på riskerna, anser forskarna.

Enligt dem är promemorian inte någon riktig utredning, utan mer av en pamflett utan konsekvensanalys och förslag på alternativa lösningar. ”Om nuvarande myndighetsform är olämplig vore det bättre att återuppta frågan om en annan form av offentlig organisation”, skriver de 39 forskarna avslutningsvis.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA