Mindre självständigt med stiftelse

HÖGSKOLAN2013-11-11

Stiftelsebildning gör lärosätena mindre självständiga, anser ST. Trots att regeringen lagt sitt förslag på is, fullföljer förbundet med sitt remissyttrande.

Liksom flera andra remissinstanser är ST kritiskt till regeringens förslag att öppna för en privatisering av universitet och högskolor.

Och regeringen har tagit intryck. Redan i slutet av oktober meddelade utbildningsdepartementet att frågan om stiftelsebildning behöver utredas ytterligare. Planerna för förändrad lagstiftning läggs på is minst ett halvår.

Men ST fullföljer ändå med ett remissvar på departementspromemorian ”Högskolestiftelser – en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet”. ”Vi anser att staten är en garant för oberoende forskning” skriver ST.

Som Publikt tidigare berättat anser ST att samhällets insyn i lärosätenas verksamhet riskerar att minska. ”Den bästa garanten för meddelarfriheten och offentlighetsprincipen är grundlagen” skriver ST i remissvaret.

Fackförbundet skriver dessutom att debatten om lärosätenas självständighet, den så kallade autonomin, hittills präglats av en sammanblandning av begreppen institutionell autonomi och akademisk frihet.

Staten har, argumenterar ST, ”historiskt garanterat den akademiska friheten, bland annat genom att definiera spelreglerna för tjänstetillsättningar, kollegialt beslutsfattande osv. Den nyligen genomförda autonomireformen har i den här meningen minskat den akademiska friheten”.

Förslaget om högskolestiftelser kommer att försämra den akademiska friheten ännu mer. Flera lagar, förordningar och bestämmelser kommer att upphöra att gälla.

Därmed kommer det inte längre att finnas någon garanti för att tjänster tillsätts efter akademiska meriter. I stället kan det bli så att det som är mest lönsamt för lärosätet får styra, varnar ST. Externa finansiärer kan komma att få mer makt. Det finns också större risk för godtycke vid tjänstetillsättningar, påpekar fackförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA