Försäkringskassen ser brister i utredning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-08-18

Det finns en hel del kvar att reda ut. Det är Försäkringskassans övergripande reaktion på socialförsäkringsutredningens förslag. Det gäller bland annat samordningsuppdraget och sjuk- och aktivitetsersättningen.

I sitt remissvar på socialförsäkringsutredningen fokuserar myndigheten på att kommentera utredningens konkreta förslag till förändringar och väljer att i huvudsak gå förbi utredningens bedömningar. Enligt Försäkringskassan är flera av utredningens förslag inte tillräckligt konkreta och skarpa för att det tydligt ska gå att ta ställning, att göra kostnadsberäkningar eller bedöma konsekvenser. Innan regeringen går vidare med skarpa förslag förutsätter Försäkringskassan att det ges tid för ytterligare utredning och att förslagen konkretiseras.

”Förslagen är i flera fall inte tillräckligt konkreta och skarpa för att det tydligt ska gå att ta ställning. Att till exempel ge Försäkringskassan ett uppföljningsansvar och lägga ett större ansvar på hälso- och sjukvården löser inte hela problemet med de ökande sjukskrivningarna. Frågorna är mer komplexa än så”, konstaterar Försäkringskassans områdeschef Andreas Larsson i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten finns det flera inkonsekvenser i utredningen som gör det svårt att tolka utredningens ståndpunkt. Det gäller bland annat samordningsuppdraget. Dessutom krävs en närmare utredning och analys av hur de föreslagna förändringarna av sjuk- och aktivitetsersättningen påverkar de försäkrade.

Försäkringskassan ställer sig i remissyttrandet positiv till att införa ett gemensamt inkomstbegrepp och till införandet av e-inkomst, liksom till ett ökat fokus på att utreda och bedöma arbetsförmåga. Försäkringskassan står också bakom utredningens samtliga förslag inom arbetsskadeförsäkringen. Det handlar bland annat om att tillsätta en utredning för att ta fram ett bedömningsstöd samt att inrätta ett arbetsmedicinskt råd. Försäkringskassan ansluter sig också till utredningens förslag om möjligheten att vara sjukskriven på deltid i samband med studier, och till att myndighetens rehabiliteringsansvar för studerande tas bort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA