Försäkringskassans bedömningar ifrågasätts

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-08-12

Försäkringskassans arbete med bedömning av arbetsförmåga har omfattande brister. Det framkommer av en granskning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Sedan 2013 driver Försäkringskassan ett pilotprojekt där läkare gör en särskild aktivitetsförmågeutredning av den sjukskrivne. I utredningen bedöms personen utifrån vilken arbetsförmåga som krävs inom 40 olika yrkesområden.

Men hanteringen är långt ifrån enhetlig, konstaterar ISF i en rapport till regeringen. Enligt myndigheten behöver Försäkringskassan öka kvaliteten i sina bedömningar av arbetsförmågan och av rätten till ersättning från sjukförsäkringen.

”Att bedömningar av en persons arbetsförmåga inte görs på ett enhetligt sätt hos Försäkringskassan kan leda till att besluten om ersättning från sjukförsäkringen inte blir likformiga”, säger Ola Leijon, en av författarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Enligt ISF utnyttjar handläggarna också i liten utsträckning den interna expertis som myndigheten har i form av försäkringsmedicinska rådgivare och specialister.

Ett annat problem är att kunskapsunderlaget som används i utredningarna inte alltid speglar de arbetskrav och kompetenser som olika yrken innehåller.

”Man kan ifrågasätta om kunskapsunderlaget ska användas i bedömningen av personers arbetsförmåga, innan det är säkerställt att det ger en rättvisande bild av de fysiska och psykiska krav som ställs i olika arbeten”, säger Ola Leijon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA