Förlängd respit för skolmyndighet
Nationellt centrum för flexibelt lärande får ytterligare tre månaders respit innan myndigheten läggs ner. Inom kort blir det klart vilka funktioner Skolverket tar över.
Egentligen skulle Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, läggas ner 1 juli i år. Detta som ett led i regeringens ambition att minska antalet skolmyndigheter från elva till tre. Men flera remissinstanser anser att tiden är för knapp. Därför lever myndigheten vidare till 1 oktober. Lisbeth Nylund, ordförande för ST inom utbildningsområdet, arbetar själv på CFL och är kluven inför uppskovet.
– Personligen tycker jag att det är tråkigt, det är kämpigt psykologiskt. Vi får vänta och vänta på besked. Men för medlemmarna är det faktiskt bra. Om man ska gå in i Trygghetsstiftelsen och söka jobb går ju hela juli och halva augusti bort. På så sätt vinner vi tid.
I mars ska Skolverket tala om vilka funktioner man tar över från CFL. Därefter väntar förhandlingar om vilka anställda som kan vara aktuella för dessa tjänster. Slutliga jobberbjudanden ska gå ut i början av sommaren. Regeringens utredare har uppskattat att Skolverket skulle kunna överta ungefär 10–15 procent av CFLs nuvarande verksamhet. Enligt Lisbeth Nylund motsvarar det cirka 10 heltidstjänster.
– Men jag tror inte att han har haft någon exakt klar bild. Det är en grov uppskattning, säger hon.
Stödverksamheten på CFL kommer med största sannolikhet att läggas ner helt och hållet, bedömer Lisbeth Nylund. Här jobbar de allra flesta ST-medlemmar på myndigheten.
FAKTA Ung myndighet
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, bildades 2002, sysslar med vuxenutbildning och har ett åttiotal anställda. Den verksamhet som inte övertas av Skolverket kan enligt planen komma att övertas av kommuner eller privata aktörer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.