Annons:

Myndighet läggs ned efter fem år

SKOLA2007-11-14

Den unga myndigheten Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, läggs ned och majoriteten av de anställda sägs upp, enligt ett förslag till regeringen. På CFL önskar man nu snabbt besked.

Dagens elva skolmyndigheter bör bantas till tre: Skolverket, Skolinspektionen och Myndigheten för specialpedagogik. Det föreslår regeringens särskilde utredare Hans Forsell. Upp till 200 personer kan därmed bli övertaliga. Hårdast drabbas Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, och Myndigheten för skolutveckling, MSU.

Sysslar med vuxenutbildning

CFL bildades 2002, sysslar med vuxenutbildning och har ett åttiotal anställda. Men bara 10 till 15 procent av verksamheten ska enligt förslaget införlivas i Skolmyndigheten, berättar Lisbeth Nylund, avdelningsordförande för ST inom Utbildning och själv anställd på CFL.

–Resten ska pytsas ut på kommunerna eller privata aktörer. Vad jag förstår blir absolut största delen av personalen uppsagd, och alla ST-medlemmar. De tillhör ju i hög grad stödfunktioner.

Hur är stämningen på CFL?

–Det är klart att arbetsglädjen och arbetsviljan försvagas. Om det blir som utredaren vill försvinner ju arbetsplatsen och vi står utan arbete att gå till. Men jag kan inte säga att vi enbart deppar, många ser det som en chans att göra något nytt. Nu är det bäst om vi kan få ett snabbt beslut.

ST-avdelningen har också medlemmar på Specialpedagogiska institutet och Specialskolemyndigheten, som slås ihop och hamnar inom en gemensam myndighet. För den personalen är förslaget positivt eftersom de kommer att ingå i en större och starkare enhet, bedömer Lisbeth Nylund.

Förslaget om skolmyndigheterna är nu ute på remiss. Regeringen väntas fatta beslut först efter årsskiftet.

Lisbeth Nylund<BR>Foto: HåkAN NORDLÖF
Lisbeth Nylund<BR>Foto: HåkAN NORDLÖF

Utredarens förslag

Myndigheter som föreslås bli nedlagda ned 1 juli 2008:

*Myndigheten för skolutveckling, MSU

*Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL

*Sameskolstyrelsen

*Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus

*Specialpedagogiska institutet, SIT

*Specialskolemyndigheten,
SPM

nTolk- och översättarinstitutet

nValideringsdelegationen

Myndigheter som blir kvar:

nSkolinspektionen. Tar över tillsynen från Skolverket. Cirka 220 anställda, men antalet utökas nästa år. Huvudkontor i Stockholm.

nSkolverket. Ska utvärdera det offentliga skolväsendet, ge tillstånd för friskolor och administrera statsbidrag. Cirka 220 anställda, lokalisering Stockholm.

nMyndigheten för specialpedagogik. Tar över delar av CFLs och MSUs verksamhet. SITs, SPMs och Sisus verksamhet hamnar också här. Cirka 1300 anställda, lokalisering Härnösand.

Tolk- och översättarinstitutets verksamhet inordnas i Stockholms universitet. Verksamheten som rör teckenspråks- och kontakttolkar förs över till Folkbildningsrådet. Ansvaret för sameskolfrågor inordnas
i Sametinget och Sameskolstyrelsen läggs ned som statlig myndighet.

fakta peter nordebo

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA