Föreslår skarpare lag om utstationering

ARBETSRÄTT2015-09-30

Lex laval ska ersättas med en skarpare lagstiftning som ger fackförbunden ökad rätt att kräva kollektivavtal. Facken får också större kontrollmöjligheter och den utstationerade ökade rättigheter. Det föreslår en statlig utredning.

Den parlamentariska Utstationeringskommittén lämnar idag över sina förslag till regeringen. Utredningens ordförande Marie Granlund, S, beskriver förslagen i en debattartikel i Dagens Nyheter idag:

”Löntagare ska inte behöva tävla om jobben med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kunskap och kompetens – inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad.”

Utgångspunkten är att utländska arbetstagare så långt som möjligt ska behandlas på samma sätt som inhemsk arbetskraft, särskilt vad avser grundläggande arbets- och anställningsvillkor. Det överensstämmer med vad EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har deklarerat, skriver Marie Granlund. Samma arbete på samma arbetsplats ska ersättas på samma vis.

Utredningens förslag har tre huvudbeståndsdelar: rätten att kräva kollektivavtal, möjligheten att kontrollera arbetsvillkoren, samt utökade rättigheter för de utstationerade.

Fackliga organisationer ska alltid ha rätt att vidta stridsåtgärder för att uppnå en begränsad form av kollektivavtal med minimivillkor, utstationeringskollektivavtal. Till skillnad från i dag ska det inte spela någon roll vilka villkor det utstationerande företaget säger sig tillämpa eftersom den så kallade bevisregeln upphävs, skriver Marie Granlund.

När ett kollektivavtal har träffats med ett utstationerande företag ska facket kunna begära in dokumentation om att kollektivavtalet följs

Den som är utstationerad ska kunna utkräva minimivillkor enligt kollektivavtal direkt i svenska domstolar. Det ska inte spela någon roll om den utstationerade arbetstagaren är medlem i den avtalsslutande fackliga organisationen eller inte.

”Samtidigt som lex Laval ersätts måste också arbetet fortsätta på den europeiska nivån. Det handlar bland annat om att förändra dagens utstationeringsdirektiv och tillfoga ett socialt protokoll till fördraget. Det är först då vi kan uppnå ordning och reda på svensk arbetsmarknad”, skriver Marie Granlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA