Annons:

Regeringen vill skrota lex Laval

ARBETSRÄTT2017-02-20

Regeringen föreslår att den så kallade lex Laval avskaffas. Enligt ett förslag till nya utstationeringsregler ska svenska fack alltid kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, om nödvändigt med hjälp av stridsåtgärder.

Utgångspunkten för den svenska modellen är att arbetsmarknadens parter förhandlar om och träffar kollektivavtal om anställningsvillkor, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Regeringens förslag innebär utvidgade möjligheter att uppnå kollektivavtal som reglerar villkoren för utstationerade arbetstagare och anger vilka åtgärder som kan tas till om en sådan frivillig överenskommelse inte kan nås.

”Det här är ett viktigt lagförslag som utvecklar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Jag välkomnar att arbetstagare kommer till Sverige från andra EU-länder för att jobba här. Men den fria rörligheten betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden”, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i pressmeddelandet.

De föreslagna lagändringarna innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal av arbetsgivare med utstationerade anställda, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Det betyder att lex Laval rivs upp genom att den så kallade bevisregeln tas bort. Bevisregeln innebär att ett företag kan säga att villkoren redan motsvarar minimivillkoren enligt kollektivavtal och därmed inte behöver riskera att facket vidtar stridsåtgärder.

De arbets- och anställningsvillkor som facket kan ta strid för ska också fortsättningsvis vara begränsade till minimivillkoren i den så kallade hårda kärnan i utstationeringsdirektivet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA