FN-kritik mot ny diskrimineringsregel

DISKRIMINERING2014-04-25

En ny FN-rapport kritiserar det svenska arbetet för funktionsnedsattas rättigheter. Bland annat får regeringens kommande bestämmelser i diskrimineringslagen underkänt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Regeringen vill införa krav i diskrimineringslagen på bättre tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Exempelvis ska en person med funktionsnedsättning inte missgynnas i jämförelse med en person utan funktionsnedsättning. Bristande tillgänglighet ska åtgärdas av den ansvarige och åtgärderna ska vara skäliga. Vad som är skäligt ska bedömas från fall till fall och mot bakgrund av ekonomiska och praktiska förutsättningar. Företag med mindre än tio anställda undantas.

FN-kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning anser att förslagen i lagen är otillräckliga.

En av bristerna är att lagen inte gäller företag med färre än tio anställda, anser FN-kommittén, enligt Ekot.

Handikappförbunden välkomnar kritiken:

”Vi är glada att FN kritiserar detta eftersom det är samma fråga som vi har försökt lyfta. Med de undantag som regeringen vill göra blir den kommande lagen tandlös. Nu hoppas vi att regeringen lyssnar på kommittén och att FNs ord väger tyngre än näringslivets och handelns”, skriver Pelle Kölhed, vice ordförande för Handikappförbunden i ett pressmeddelande.

Även skolan kritiseras av FN-kommittén som anser att skolväsendet saknar tillräckliga kunskaper om olika funktionsnedsättningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA