Flygskatt oroar facket

LUFTFART2005-12-06

En flygskatt ska införas i vår till följd av en uppgörelse mellan regeringen och stödpartierna. Luftfartsverket och facket oroar sig för konsekvenserna.

Flygskatten, som införs av miljöskäl, innebär att varje flygbiljett blir mellan 50 och 100 kronor dyrare än idag.

Exakt hur den ska utformas bereds just nu inom regeringskansliet. Ett förslag väntas inom de närmaste veckorna.

Luftfartsverkets marknadschef Dan Lundvall befarar att skatten innebär en volymminskning på inrikesflyget med 8 procent.

Framför allt är det de små regionala flygplatserna som kommer att drabbas, menar han.

Enligt Dan Lundvall leder en skatt som läggs på biljettavgiften inte med automatik till en bättre miljö.

– Det finns också ett klassperspektiv. Ett påslag med 100 kronor per biljett drabbar vanliga människor mycket hårdare än affärsresenärerna.

Sven-Erik Olsson, ordförande för ST inom Luftfartsverket, tror att regeringen inte tänkt igenom konsekvenserna av att införa flygskatten.

– Skatten är en rysare, särskilt för de små flygplatserna.

Luftfartsverket lämnar redan idag de olönsamma flygplatserna. I januari lämnar man Norrköpings flygplats och därefter står Jönköping och Karlstad på tur.

Sven-Erik Olsson säger att flygskatten redan lett till att charterflyget är på väg att flytta från Sturup i Malmö till Kastrup i Köpenhamn.

– Skatten kommer att få konsekvenser för alla anställda inom Luftfartsverket, anser Peter Lennartsson, ST inom Flygledningen.

Han säger att Luftfartsverket redan idag gör allt för att jaga kostnader.

– Arbetsgivaren vill ändra våra löner och anställningsvillkor. Vi håller emot så att det inte blir försämringar.

Peter Lennartsson befarar att trycket på facket blir ännu hårdare när flygskatten införs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA