Fler kvinnor inom högskolan

JÄMSTÄLLDHET2013-09-17

Andelen kvinnor bland högskolans forskande och undervisande personal ökar sakta. På tio år har andelen stigit från 38 till 43 procent. Var fjärde professor är numera kvinna.

Universitetskanslerämbetet har gjort en analys av statistiken de senaste åren. För de flesta forskningsområden och anställningskategorier går högskolan mot en jämnare könsfördelning, även om kvinnor fortfarande är i minoritet.

Mellan åren 2002 och 2012 har andelen kvinnor ökat inom samtliga anställningskategorier, men starkast inom de kategorier där männen tidigare varit mer överrepresenterade. Kvinnoandelen har ökat tydligast bland lektorer och professorer. Andelen har också ökat bland dem som har så kallad meriteringsanställning (bland annat forskarassistenter, biträdande lektorer och postdoktorer).

Fortfarande är bara var fjärde professor kvinna, men andelen ökade från 14 till 24 procent mellan 2002 och 2012. Bland de professorer som nyanställdes under 2012 var mer än var tredje kvinna.

Bland de nyanställda lektorerna och de med meriteringsanställning har andelen kvinnor redan passerat eller ligger nära 60 procent inom vissa forskningsområden, konstaterar universitetskanslerämbetet.

”Vi ser en könsfördelning i förvandling. I de flesta fall tycks riktningen gå mot en jämnare könsfördelning, men i vissa fall finns det en risk att vi på lång sikt istället går från en jämnare fördelning”, säger utredaren Per Gillström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA