Fler korttidssjuka i staten

SJUKFRÅNVARO2008-09-03

Under andra kvartalet i år ökade antalet sjukdagar under sjuklöneperioden med 13 procent i staten. Också inom privat sektor ökade sjukdagarna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Statistiken visar att de korta sjukfallen ökar i alla sektorer, samtidigt som de långa sjukfallen fortsätter att minska. Totalt minskade sjukfrånvaron under andra kvartalet med 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal 2007.

Sjukfall på 2-14 dagar, för vilka arbetsgivaren betalar sjuklön, ökade med 0,07 dagar per anställd jämfört med andra kvartalet 2007. I genomsnitt var antalet sjukdagar under sjuklöneperioden 1,04 dagar per anställd. Staten ligger lägst med 0,86 dagar och kommunerna högst med 1,42 dagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jens Nilsson (ej verifierad) fre, 09/05/2008 - 13:31
Detta är siffror som är högst osäkra, därför att vad som inte syns är att det skiljer sig från bransch till bransch (och från arbetsplats till arbetsplats) i vilken mån man kan ta kompledigt, alternativt arbeta hemifrån i samband med dagar då man kanske skulle ha sjukskrivit sig.

Detta kan alltså leda till en underskattning av korttidsfrånvaron, så vad som krävs är att man bättre loggför de fall när personer tar semester, eller kompledigt istället för att sjukskriva sig, alternativt att de väljer att arbeta hemifrån.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA