Fler funktionshindrade i jobb

ARBETSMARKNAD2013-10-02

Fler personer med något slags funktionsnedsättning går vidare från Arbetsförmedlingen till jobb eller studier. Men taket för bidragsgrundande lönekostnad behöver höjas, anser myndigheten.

Mer än var fjärde inskriven vid Arbetsförmedlingen har någon slags funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Det visar en rapport från myndigheten till regeringen. Gruppen har ökat snabbt sedan år 2010, då en bortre gräns infördes i sjukförsäkringen. Totalt är mer än 194 000 personer med funktionsnedsättning inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Bland dem finns drygt 90 000 personer som har en anställning med eller utan lönestöd.

Under perioden maj - augusti 2013 i år gick enligt rapporten 19 700 personer med en dokumenterad funktionsnedsättning till ett arbete med eller utan stöd, nystartsjobb eller reguljär utbildning. Det är drygt 1 000 fler än under samma period i fjol. Unga under 30 år står för en stor del av ökningen, rapporterar Arbetsförmedlingen.

I rapporten lyfter myndigheten fram kravet att den högsta bidragsgrundande lönekostnaden behöver höjas. Taket på 16 700 kronor har legat still sedan 2007, och i praktiken är det bara fyra procent av arbetsgivarna som får kompensation fullt ut för den anställdes nedsatta arbetsförmåga.

”Det är glädjande att fler arbetsgivare ser den kompetens som finns i den här gruppen. Vi har sett att arbetsgivarnas inställning är avgörande när det gäller möjligheten för personer med funktionsnedsättning att få arbete”, säger Henrietta Stein vid Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA