Felaktiga utbetalningar ska kartläggas

VÄLFÄRDSBROTT2024-12-10

Sju myndigheter har fått regeringens uppdrag att kartlägga omfattningen av felaktiga utbetalningar och vad felen beror på. ”Vi måste stoppa bidragsfusket som årligen uppgår till miljardbelopp”, betonar finansminister Elisabeth Svantesson, M.

Regeringen bedömer att ungefär 15–20 miljarder kronor betalades ut felaktigt under 2021. Denna bedömning baseras på studier som berörda myndigheter tidigare har gjort. Det uppdrag som regeringen nu beslutat om ska ge ett kunskapsbaserat underlag om omfattningen av felaktiga utbetalningar under 2025.

Det är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten som fått i uppdrag att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar och vad de beror på. Uppdraget är enligt regeringen en del i arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

”Vi måste stoppa bidragsfusket som årligen uppgår till miljardbelopp. Därför har vi genomfört flera åtgärder, bland annat inrättat Utbetalningsmyndigheten och genomfört reformer för att stoppa VAB-fusket. Nu ger vi våra myndigheter i uppdrag att komma in med detaljerad information om hur stort problemet är och vad det beror på, för att ytterligare vässa våra åtgärder”, understryker Elisabeth Svantesson i pressmeddelandet.

Det gäller bland annat för ersättningarna tillfällig föräldrapenning, studiemedel och nystartsjobb. Myndigheterna ska redovisa uppdraget till regeringen och Ekonomistyrningsverket senast 5 oktober 2026.

Ekonomistyrningsverket ska samordna myndigheternas arbete och senast 1 mars 2027 redovisa för regeringen en bedömning av den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

”Våra välfärdssystem får inte utnyttjas. Fusk och felaktigheter måste upphöra, och detta uppdrag blir ett viktigt steg i det arbetet”, betonar arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson, L.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA