Färre unga får ersättning från a-kassan

A-KASSAN2013-03-26

Antalet arbetslösa unga som får a-kassa har minskat med 76 procent i Sverige sedan 2006, trots att arbetslösheten har ökat. Det visar en rapport som LO publicerat.

I hela landet fick 7 700 personer i åldrarna 15-24 år ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i oktober 2012, jämfört med 31 500 motsvarande månad 2006, konstaterar LO.

”Vi ser att unga drabbats särskilt hårt av regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen. Bortagandet av studerandevillkoret gjorde att många unga tappade förankringen till arbetslöshetsförsärkingen. Eftersom unga också har en svagare förankring på arbetsmarknaden och till större del jobbar med tidsbegränsade anställningar och på deltid, har de också drabbats hårdare av de stramare reglerna för att kvalificera sig till ersättning”, säger LO-ekonomen Thomas Carlén i ett pressmeddelande.

En av tio bland de unga arbetslösa fick ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i oktober 2012, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Tidigare har en rapport från Arbetsförmedlingen visat att bara 15 procent av samtliga öppet arbetslösa unga fick ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i slutet av 2011, jämfört med cirka 50 procent i början av 2000-talet, visar LOs rapport.

”Unga måste nu få både bättre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Här är det viktigt att fortsätta att arbeta med yrkesintroduktionen för unga – i Jobbpaktens anda. Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen måste också förbättras så att fler unga kan kvalificera sig till ersättning, ett studerandevillkor bör återinföras. Genom att studera ökar man sina chanser att få jobb, och det ska löna sig”, säger Thomas Carlén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA