Antalet sökande till lärarutbildningarna minskar med 5,4 procent inför höstterminen 2018, enligt UHRs statistik.
Bild: Mostphotos
Antalet sökande till lärarutbildningarna minskar med 5,4 procent inför höstterminen 2018, enligt UHRs statistik.

Färre sökande till lärarutbildningar

HÖGSKOLAN2018-04-26

Antalet sökande till landets lärarutbildningar minskar kraftigt. Men också det totala antalet sökande till universitet och högskolor minskar, uppger Universitets- och högskolerådet, UHR.

Antalet sökande till lärarutbildningarna minskar med 5,4 procent inför höstterminen 2018, enligt UHRs statistik. Störst är minskningen för utbildningarna till förskollärare där antalet sökande minskat med drygt 13 procent.

”Det är en oroande utveckling eftersom det svenska samhället har och kommer att ha ett stort behov av utbildade lärare och pedagoger inom alla nivåer framöver”, kommenterar generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Också utbildningarna till grundlärare, ämneslärare och specialpedagog har färre sökande inför höstterminen 2018 jämfört med för ett år sedan. Däremot ökar intresset för att utbilda sig till yrkeslärare och speciallärare. Till yrkeslärarutbildningarna har antalet sökande ökat med 10 procent och till speciallärarutbildningarna med 14 procent. Sett till antalet förstahandssökande är ökningen ännu större – drygt 17 procent för båda utbildningarna, skriver UHR.

Totalt söker 360 200 personer sig till någon högskoleutbildning hösten 2018. Det är en minskning med två procent jämfört med hösten 2017. Nedgången beror främst på att färre unga under 24 år har sökt till högskolan nu i höst, uppger UHR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA