Färre sökande till högskolan förra året

HÖGSKOLAN2016-06-10

Antalet sökande till högskolan minskade förra året efter att ha stigit i flera år. Flest sökande hösten 2015 hade lärarprogrammen, följt av civilingenjör, sjuksköterska, socionom och jurist.

Efter flera år med ökande antal sökande till högskolan minskade antalet sökande utan tidigare högskolestudier med tre procent inför hösten 2015, enligt Universitetskanslerns årsrapport. Det totala antalet sökande var 131 300 personer. Det är en kraftig uppgång sedan lågkonjunkturen 2009, då cirka 120 000 sökte.

Antalet sökande skiljer sig mellan olika utbildningar, och av yrkesexamensprogrammen var det flest sökande till program mot olika lärarexamina, följt av civilingenjörsexamen, sjuksköterskeexamen samt socionom- och juristexamen. Av dessa utbildningar har juristprogrammet minst antal platser, och därför blir söktrycket högt där. Söktrycket är ofta lägre till utbildningar där många antas, till exempel lärarutbildningarna.

Andelen antagna av de sökande 2015 var 43 procent, vilket är samma nivå som 2014.

Antalet nybörjare på forskarnivå var förra året 2 990, vilket är 200 färre än 2014 och ungefär samma nivå som 2010. Minskningen gäller såväl svenska som utländska doktorandnybörjare.

Många lärosäten har de senaste åren gått från att betala utbildningsbidrag till doktoranderna till att anställa dem. För tio år sedan hade ungefär var tredje ny forskare doktorandanställning och 24 procent utbildningsbidrag. År 2015 fick två tredjedelar av de nya doktoranderna anställning och fem procent utbildningsbidrag.

I utbildning på forskarnivå är personer med utländsk bakgrund väl representerade. Läsåret 2014/15 hade en av fyra utländsk bakgrund, medan andelen var en av fem på grundnivå och avancerad nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA