Färre begär sjukpenning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-06-15

Antalet personer som begär sjukpenning har minskat med 20 procent jämfört med för tre år sedan. Minskningen har överraskat Försäkringskassan.

Försäkringskassan har fått in 45 000 färre ansökningar om sjukpenning under årets fyra första månader, jämfört med samma period 2006.

– Det som sker nu överraskar till och med oss på Försäkringskassan. Vi var inte beredda på detta och har inte några säkra förklaringar ännu, säger Bertil Thorslund, statistiker på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter, DN.

Det finns flera förklaringar till att färre sjukskriver sig. En är att reglerna för sjukpenningen har skärpts och slagit igenom så att läkare är mer restriktiva till att sjukskriva. En annan teori är att den ekonomiska krisen gjort människor mindre benägna att stanna hemma när de är sjuka, av rädsla att förlora jobbet. Också socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tror att det finns flera bakomliggande faktorer:

– En är enskildas inställning till sjukskrivning, nu tror man inte på samma sätt som tidigare att vara hemma och vila är det bästa sättet att bli frisk. En annan faktor är de nya medicinska beslutsstöden som läkarna har som säger om och hur länge en person kan behöva vara sjukskriven, säger hon till DN.

Av dem som söker sjukpenning får nästan alla ut ersättning av Försäkringskassan. Antalet avslag har ökat svagt de senaste åren, från 1,5 procent 2006 till 1,9 procent hittills i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA