Annons:

Uppmanas analysera skillnader

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-06-04

Höginkomsttagare får oftare sina ansökningar om sjukpenning beviljade än låginkomsttagare, enligt Riksrevisionen. Yttrande från försäkringsläkare krävs också oftare av låginkomsttagare.

Försäkringskassan har ofta dåligt underlag för beslut om sjukpenning. Resultatet blir ineffektiv handläggning som riskerar att drabba de försäkrade. Det visar en rapport från Riksrevisionen. Försäkringskassan uppmanas nu att undersöka varför olika grupper behandlas olika och förbättra rutinerna för att inhämta underlag.

”Jag rekommenderar Försäkringskassan att säkerställa tillräckligt beslutsunderlag i ett tidigt skede vid varje beslut om sjukpenning. Försäkringskassan bör också analysera skillnader i beslut och handläggningstider mellan olika grupper. Ytterst är det fråga om de försäkrades rätt till korrekta och snabba beslut och likvärdig behandling”, skriver riksrevisor Karin Lindell i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att kassan ofta tar fram underlag sent i sjukskrivningsprocessen. Beslut om sjukpenning fattas i stor utsträckning innan allt underlag finns på plats. Slutsatsen blir att myndigheten ofta saknar tillräckligt underlag när besluten om sjukpenning fattas.

Höginkomsttagare och låginkomsttagare

När Riksrevisionen jämfört hög- och låginkomsttagare har revisionen definierat höginkomsttagare som de som har en årsinkomst överstigande 300 000 kronor. Låginkomsttagare har en årsinkomst under 200 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Pelle (ej verifierad) fre, 08/21/2009 - 15:23
Kan ju vara så enkelt att höginkomsttagare är bättre utbildade och kan tala för sig på ett bättre sätt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA