Beslutsstöd fyller sin funktion
Försäkringskassans nya system med försäkringsmedicinskt beslutsstöd har åstadkommit kortare sjukskrivningsperioder, visar en rapport från myndigheten.
Försäkringskassan har utvärderat hur det försäkringsmedicinska beslutsstöd som infördes våren 2008 påverkat sjukskrivningarna. Beslutstödet ska ge ett gemensamt förhållningssätt och stödja både läkare och Försäkringskassans handläggare vid bedömningar av sjukskrivning.
Sjukskrivningarna har blivit kortare sedan beslutsstödet infördes, konstaterar kassan i sin rapport. Skillnaderna i längd på sjukskrivningarna för samma diagnos har också minskat. Jämförelsen innefattar sjukskrivningar under perioden mars-juni 2008 jämfört med samma period 2007. Medianlängden för sjukskrivningsperioderna har minskat från 46 till 43 dagar, sedan beslutsstödet infördes. Minskningen är större bland kvinnor än bland män.
– Resultaten i studien pekar på att det försäkringsmedicinska beslutsstödet används och ger effekter på sjukskrivningarna. Men det är förstås så att även andra faktorer påverkar sjukskrivningsmönstren, till exempel förändringar i regelverket och att attityden till sjukskrivning har förändrats över tid, säger Försäkringskassans försäkringsdirektör Siwert Gårdestig i ett pressmeddelande.
Fakta Försäkringsmedicinskt beslutsstöd
- Beslutsstödet fastställdes i maj 2008 och består av övergripande principer gällande all sjukskrivning och ett hundratal specifika rekommendationer för enskilda diagnoser. Rekommendationerna ska användas som ett stöd vid sjukskrivningsbedömningar.
- Bedömningarna ska vara individuella och utgå från den enskilda individens förhållanden. Det betyder att avsteg kan göras.
- Socialstyrelsen kommer under nästa vecka att presentera en ny version av beslutsstödet.
Källa: Försäkringskassan
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.