Färre än befarat får sluta på Försäkringskassan

F-KASSAN2007-11-27

Det blir inga omfattande uppsägningar när Försäkringskassan omstruktureras. Fyra nya resurscentra har planerats in och övertaligheten tycks stanna på knappt 200 personer.

–Det här är betydligt mer positivt än det såg ut förut, säger Försäkringskassans personalchef Bengt Stjärnsten.

Hittills har 9000 anställda på Försäkringskassan placerats in på tjänster i den nya organisationen. Övertaligheten bedömdes tidigare bli omkring 1100 personer, men blir av flera skäl väsentligt mindre. Åtta tillfälliga resurspooler har inrättats, arbetsuppgifter har tillkommit och personalomsättningen har gjort sitt.

De fyra nya resurscentra som tillkommit – utöver Stockholm, Linköping, Uppsala och Örnsköldsvik – ska ligga i Borås, Jönköping, Uddevalla och Kiruna/Gällivare.

I mitten av december ska personal placeras i resurspooler och på andra lediga tjänster. Därefter ska man försöka hitta frivilliga lösningar för de omkring 200 personer som då väntas återstå.

STs avdelningsordförande Siv Norlin är i huvudsak nöjd med resultatet av förhandlingarna.

–Det är en enorm skillnad mot det man talade om tidigare. Och vi känner ändå att man centralt från arbetsgivarhåll är angelägen om att ta hand om så mycket personal som möjligt och slippa säga upp.

Hon anser dock att man borde ha gått mer på anställningstid och mindre på kompetensbedömning vid placeringarna.

–Det kan leda till att anställda kommer i kläm om man inte har en god relation till sin arbetsgivare.

Bemanningen i den nya organisationen kommer att bli mycket snäv, enligt Siv Norlin. Facket har krävt ett så kallat belastningsmål för att kunna mäta och följa upp arbetsbelastningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA