Färre återfall i brott bland frigivna

BROTTSLIGHET2017-09-27

Antalet återfall i brott minskade under perioden 2003 till 2010. Det visar en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå. Minskade återfall innebär enligt Brå stora samhällsekonomiska vinster.

Från början av 00-talet till i dag har andelen återfall efter frigivning från fängelse enligt rapporten minskat från 55 procent till omkring 40 procent.

Analysen från Brå visar att minskningen av återfall i brottslighet framför allt tycks hänga samman med att de intagnas bakgrund har förändrats – det handlar såväl om ålder, tidigare belastning, typ av brott som utdömd strafftid. Det är framför allt slutet av perioden som i högre utsträckning består av personer med lägre återfallsnivåer, exempelvis genom att de är äldre och har längre eller väldigt korta strafftider. Den förändringen är enligt Brå avgörande för minskningen av återfallnivåerna.

Enligt Brå skulle minskningen i återfall kunna förklaras av förbättrade insatser under tiden i anstalt. Det skulle i så fall handla om bättre verkställighetsplanering, mer och bättre utbildning under anstaltstiden, fler och mer effektiva program och/eller bättre utslussningsåtgärder. Å andra sidan har enligt rapporten inte sådana verksamheter ökat så pass starkt att det borde få genomslag på hela populationen. Även en liten minskning av återfallet innebär enligt Brå stora samhällsekonomiska besparingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA