Fackligt aktiv dödad på Guadeloupe

GUADELOUPE2009-02-18

En fackligt aktiv statstjänsteman har skjutits till döds i Guadeloupe. Dådet skedde efter en månads generalstrejk på ö-gruppen i franska Karibien. Befolkningen kräver högre löner och lägre priser.

– För vår kamrats skull är det ännu viktigare att vi fortsätter konflikten tills vi har uppnått våra krav, säger Jocelaine Loussasa-Chipotel.

Hon är representant för facket CGTG precis som Jacques Bino. Han var i femtioårsåldern och arbetade på skatteförvaltningen i Guadeloupe. Natten mellan tisdagen och onsdagen sköts han ihjäl. Enligt myndigheterna var det inte polisen som sköt. Jacques Bino hade stoppats av en vägspärr upprättad av ungdomar på ön.

– Oavsett vem som höll i vapnet, är den franska regeringen ansvarig för att stämningen är så upptrissad. Vi har inte fått gehör för våra krav. Det enda man har gjort är att skicka hit polisbrigader från Europa, säger Jocelaine Loussasa-Chipotel.

Sedan 20 januari pågår en generalstrejk i Guadeloupe. Bakom konflikten står ett kollektiv ”mot exploatering”, som består av 49 fackföreningar och andra organisationer.

Invånarna kräver en generell lönehöjning och billigare mat och bensin. Priserna är betydligt högre än på det franska fastlandet, medan lönerna är lägre. Arbetslösheten ligger på över 20 procent, men av den yrkesaktiva befolkningen är över en tredjedel offentliganställda. De har en extra högkostnadsersättning. Enligt Jocelaine Loussasa-Chipotel är denna förmån ständigt hotad.

Den franska statsledningen har gjort vissa försök för att finna en lösning på konflikten, men hittills utan resultat. Istället håller proteströrelsen på att sprida sig till andra franska öar, som Martinique och även till Réunion i Indiska oceanen.

– Jag tror att regeringen är rädd, för att upproret också ska smitta av sig på kontinenten, om vi lyckas. Och vi tänker inte ge oss, säger Jocelaine Loussasa-Chipotel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA