Strejken slut på Guadeloupe

INTERNATIONELLT2009-03-05

I 44 dagar varade den. Men nu är den slut, strejken på franska ön Guadeloupe i Karibien. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Sedan 20 januari har det pågått en generalstrejk på Guadeloupe. Bakom konflikten står 49 fackföreningar och andra organisationer. Strejktiden har kantats av våldsamheter och en fackföreningsledare har mördats.

Kraven har gällt en generell lönehöjning och billigare mat och bensin. Priserna är betydligt högre än på det franska fastlandet, medan lönerna är lägre. Arbetslösheten ligger på över 20 procent. En tredjedel av den yrkesaktiva befolkningen är offentliganställd.

Nu har dock strejkledare och de franska myndigheterna kommit överens i ett avtal som ger de fattigaste arbetarna en löneförhöjning. Avtalet tar också upp en mängd andra frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA