Fackliga krav på nytt handelsavtal
I en gemensam skrivelse framför de tre svenska centralorganisationerna LO, TCO och Saco konkreta förslag till formuleringar i det kommande handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP.
LO, TCO och Saco agerar tillsammans för att det kommande handelsavtalet TTIP ska säkerställa grundläggande fackliga rättigheter och den arbetsrättsliga ställningen för de svenska kollektivavtalen, skriver de svenska fackens Brysselkontor. I skrivelsen till EUs chefsförhandlare Ignacio Garcia Bercero ger de svenska facken konkreta förslag till formuleringar i det kommande handels- och investeringsavtalet. Formuleringarna ska också göra det omöjligt att hävda att skydd för arbetstagare kan utgöra ett handelshinder.
”Vi är övertygade om att frihandelsavtal mellan EU och USA vore bra för Sverige, för svenska företag och deras anställda. Vår erfarenhet är att jobben och välfärden gynnas av frihandel. Samtidigt måste avtalet vara bra. Att grundläggande rättigheter och regler till skydd för arbetstagare värnas är en förutsättning för en schysst konkurrens. Kontroversen kring TTIP gör dessutom att tydliga bestämmelser på dessa områden sannolikt är en politisk förutsättning för att avtalet ska accepteras i EUs medlemsstater”, säger TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom.
De konkreta förslagen från LO, TCO och Saco handlar i grunden om fyra saker:
· skydd för grundläggande rättigheter
· möjligheter för enskilda länder att upprätthålla en hög ambitionsnivå när det gäller skydd för arbetstagare
· respekt för nationella arbetsrättsliga system
· en gemensam lägstanivå för arbetstagares rättigheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.