Facklig kamp mot ultrahögern
Ultrahögern fick inga platser i Storbritanniens parlament. Inte heller i delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen. En bidragande orsak till valresultaten var att brittiska och tyska facken drivit kampanjer mot extremhögern.
Düren utanför Köln, i början på maj. Det främlingsfientliga partiet PRO NRW håller valmöte på stadens torg. Partiets vallokomotiv är en välklädd svensk miljonär med ett förflutet inom pingstkyrkan. Hans namn är Patrik Brinkmann.
– De etablerade partierna står på muslimernas sida! utropar han med bibeln i handen. Rösta på PRO NRW!
Ny Demokratis vallåt
Ur partiets högtalare dånar svensk musik: »Häng med, häng med«. Det är Ny demokratis vallåt från nittiotalet, med röster som ska föreställa Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. På båda sidor om torget står motdemonstranter från tyska landsorganisationen DGB och STs systerfack Verdi. Några DGB-ombudsmän har med sig bilder på vargar – och har klätt ut sig själva till får.
– Vi vill visa att PRO NRW är ulvar i fårakläder, säger Karl Panitz från DGB. Trots sina fina kläder, så hetsar de mot muslimer på samma sätt som nazisterna en gång hetsade mot judar.
Ultrahögern inkapslad
Scenen var i stort densamma varthelst PRO NRW drog fram. På varje ort mötte en bred allians mot ultrahögern upp – och kapslade in de främlingsfientliga. Följden blev att PRO NRW knappt hade några besökare på sina valmöten.
Den fackliga strategin var delvis hämtad från Storbritannien. Inför valet till EU-parlamentet i juni 2009 hade landsorganisationen TUC och de statsanställdas förbund PCS startat kampanjen »Hope not hate« – »hopp inte hat«, ett samarbetsprojekt med den antirasistiska organisationen Searchlight. Målet var att via flygblad och möten på arbetsplatserna övertyga folk om att inte rösta på extremhögern. Ändå lyckades ultranationalistiska BNP, British National Party, få cirka 900 000 röster och två mandat i EU-parlamentet.
– Inför brittiska valet i maj hade vi därför koncentrerat oss på områden där BNP tagit många röster 2009, förklarar Joshua Fenton-Glynn på PCS i London.
Utslagna ur fullmäktige
Hit hörde bland annat stadsdelen Barking-Dagenham i London. Där satt BNP på 12 av 51 platser i fullmäktige. I Barking hoppades partiet att få flest röster av alla partier och därmed vinna minst ett mandat i parlamentet. I det brittiska valsystemet får nämligen bara det parti som får flest röster i en valkrets mandat i parlamentet.
– Men BNP blev varken störst i Barking-Dagenham eller andra valkretsar, säger Sonia Gable på Searchlight. Som en följd av vår kampanj förlorade BNP också alla sina mandat i Barking-
Dagenhams fullmäktige, till vilket det hölls val samma dag som parlamentsvalet.
BNP fick en halv miljon röster
Ändå gjorde BNP sitt bästa parlamentsval hittills. Partiet fick över 500 000 röster. Det motsvarar två procent.
I tyska Nordrhein-Westfalen fick PRO NRW 1,4 procent av rösterna. Andelen högerextrema väljare var dock hela 2,5 procent, fördelade på PRO NRW, populistpartiet Republikanerna och högerradikala NPD.
– Partierna på högerkanten konkurrerade ut varandra. Det underlättade vår kampanj. Men valresultatet visar att hotet från ultrahögern inte är över. Den kan bara mötas med en genomtänkt strategi, säger Karl Panitz på DGB.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.