Facket välkomnar EU-dom

ARBETSRÄTT2008-04-18

Det irländska fackförbundet för offentliganställda, Impact, har vunnit ett mål i EG-domstolen mot irländska staten. Målet gällde visstidsanställdas rättigheter. Europafackets generalsekreterare John Monks välkomnar domen.

– Efter de mycket negativa domarna när det gällde Laval, Viking och Rüffert innebär Impact-domen lite goda nyheter från EG-domstolen till slut. Den här domen kommer att hjälpa till att säkra bättre skydd för visstidsanställda i hela Europa, säger Europafackets generalsekreterare John Monks i ett pressmeddelande. Tvisten på Irland handlade om 91 visstidsanställda statliga tjänstemän som fått lägre lön, lägre pensionsinbetalningar, mindre vidareutbildning och sämre sjukersättning än de fast anställda. Några av de berörda har haft visstidsanställningar i tio års tid. Enligt EG-domstolen strider den irländska statens agerande mot EUs direktiv om likabehandling av visstidsanställda. Nu begär facket kompensation till de visstidsanställda på sammanlagt över två miljoner kronor. Tvisten kommer att slutföras i irländska arbetsdomstolen, som hade begärt förhandsbesked från EG-domstolen om hur EU-rätten ska tolkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket