Facket förlorade mål om diskriminering

ARBETSRÄTT2013-09-02

Den nyanställda mannen fick ett par tusen kronor mer i lön än den 30 år äldre kvinnan, med tjugo års erfarenhet. Men det var inte lönediskriminering, konstaterar Arbetsdomstolen som avgjort ett diskrimineringsmål för första gången på drygt tio år.

Fallet gäller en kvinnlig socionom på ett behandlingshem som hade arbetat i tjugo år när en manlig socionom anställs med likvärdiga arbetsuppgifter. Kvinnan tjänade då 23 550 kronor medan den 30 år yngre mannen fick 26 000 kronor i lön.

Det fick fackförbundet Vision att stämma arbetsgivaren, ett privat behandlingshem i Göteborg. Men Arbetsdomstolen dömde till arbetsgivarens favör.

− Vi visste ju att det var svårt när vi gav oss in i det här. Att det inte avgjorts något mål på tio år tyder ju inte på att det inte finns någon diskriminering utan snarare på att det är svårt att bevisa i domstol, säger Åsa Tillberg, förbundsjurist på Vision.

Till tidningen Arbetet säger den berörda kvinnan att hon inte tycker att mannens lön var för hög, utan snarare att kvinnor som jobbat länge på arbetsplatsen tjänade för lite. Både hon och Åsa Tillberg är besvikna på domen.

Åsa Tillberg konstaterar att Arbetsdomstolen i och för sig erkände att det rörde sig om ett likvärdigt arbete, något som arbetsgivaren hävdat att det inte gjorde. Men AD lade också stor vikt vid att arbetsgivaren ansåg att mannen var duktigare än kvinnan.

− Det här var något som drogs fram långt in i processen. Och det är ett argument som är svårt att bemöta, säger Åsa Tillberg.

Hon gör också bedömningen att AD lade stor vikt vid de marknadsskäl som arbetsgivarna framförde. Domstolen hävdade att mannen inte hade kunnat anställas med den lön som de kvinnliga kollegorna tjänade.

Åsa Tillberg tror inte att det skulle hjälpa att ändra lagen.

− Vi har individuella och differentierade löner. Diskrimineringsfrågor är alltid svåra ur bevishänseende. Vi ska inte bara kunna visa att arbetsgivaren har gjort på ett visst sätt, utan också att de gjort det på grund av kön, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA