Facken slarvar med mångfalden

DISKRIMINERING2003-11-24

Flertalet arbetsgivarorganisationer har ett planerat arbete för mångfald. Men inom fackförbunden ser det sämre ut. ST tillhör de förbund som saknar ett planmässigt mångfaldsarbete.

Av:  Eva Spira

I oktober frågade Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, vad fackförbunden och arbetsgivarna gör för att förebygga diskriminering och främja mångfald på sina kanslier. Bara 25 procent av LO-förbunden svarade i tid. Av Saco- och TCO- förbunden har 60 procent svarat.

– Vid ett första påseende ser det ut som om två tredjedelar av dem som svarat inte har något planerat mångfaldsarbete, säger Eva R Andersson, som gör granskningen.

ST tillhör visserligen de organisationer som svarat men något planmässigt arbete för mångfald finns inte, konstaterar Eva R Andersson.

–Vi har inte skrivit ner någon plan men tänker på att främja mångfalden bland annat när vi rekryterar personal, förklarar STs personalchef Gunilla Hellström.
Nu ska en plan upprättas för kansliet.

Formellt krävs inte någon skriftlig plan. Men då arbetsgivarna är skyldiga att visa vilka åtgärder de vidtagit måste det ändå finnas något nerskrivet, förklarar Eva R Andersson.
SKTF ser enligt Eva R Andersson ut att ha gjort ett hyfsat jobb, medan HTF tycks sakna ett planmässigt arbete.

Bland arbetsgivarorganisationerna ser det bättre ut:

70 procent av dem har svarat på DOs fråga. Bland andra Arbetsgivarverket och Almega, som är STs motparter, ser ut att ha någon form av mångfaldsarbete.

– Men vi har inte hunnit analysera allt material ännu, säger Eva R Andersson.

De organisationer som inte får godkänt av DO får nu ytterligare någon månad på sig att göra en mångfaldsplan. I sista hand kan DO begära vitesföreläggande hos nämnden mot etnisk diskriminering för dem som inte uppfyller lagens krav.

Etnisk diskriminering

Lagen om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet (1999:130) ska främja etnisk mångfald i arbetslivet och syftar till att främja lika rättigheter och lika möjligheter oavsett etnisk eller religiös tillhörighet. Varje arbetsgivare är skyldig att se till att inte någon missgynnas på grund av sin etniska tillhörighet.

Det ska finnas en policy och en plan för hur målen ska uppnås, samt hur etniska trakasserier ska förebyggas. Det ska också finnas uppgifter om vart den som känner sig trakasserad kan vända sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA