Fackbasar rasar mot regeringen
I en gemensam debattartikel i Dagens Industri rasar TCO-ordföranden Sture Nordh och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin mot att regeringen förbjuder vissa kollektivavtal.
De två fackordförandena är upprörda över regeringens förslag att ingen som är sjuk längre än 12 månader ska få mer än 75 procent av lönen. Regeringens förslag innebär att staten retroaktivt konfiskerar ett löneutrymme som många arbetstagare har avstått ifrån för att få en bättre sjuklön, skriver de.
Det är de avtal om tilläggsförsäkringar som vid långtidssjukdom ger anställda extra ersättning vid sidan om sjukpenningen från Försäkringskassan som regeringen i praktiken upphäver. För den som på det sättet skulle få ut mer än 75 procent av sin lön ska Försäkringskassan dra in motsvarande del av statens ersättning, enligt regeringens förslag i budgeten.
”Genom att försäkra sig om att sjuka aldrig kan få ut mer än tre fjärdedelar av sin lön, tror sig regeringen få dem tillbaka i arbete. Det tror inte vi”, skriver Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin.
Regeringens ingripande strider mot den svenska arbetsmarknadsmodellen där arbetsmarknadens parter kommer överens om villkoren utan statlig inblandning, anser fackordförandena.
”Regeringens förslag är ett allvarligt ingrepp i parternas fria förhandlingsrätt och man kan nu fråga sig om några kompletterande avtal och försäkringar går säkra framöver. Den osäkerhet som det leder till skadar den svenska kollektivavtalsmodell som regeringen i andra sammanhang säger sig stödja”, skriver de två och kräver att regeringen drar tillbaka förslaget.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.