Publikt har frågat 213 statliga arbetsgivare om de erbjuder subventionerad lunch till sina anställda. Endast 11 svarade ja.
Bild: Mostphotos
Publikt har frågat 213 statliga arbetsgivare om de erbjuder subventionerad lunch till sina anställda. Endast 11 svarade ja.

Få myndigheter subventionerar lunch

FÖRMÅNER2020-04-02

Bara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.

Av:  Malin Hansson,  Eva Spira

Publikt har frågat 213 statliga myndigheter om de erbjuder de anställda subventionerade måltider. Av de 211 myndigheter som besvarat enkäten var det enbart 11 som svarade ja på frågan.

En tabell med svaren finns i slutet av artikeln.

På Post- och telestyrelsen, som är en av de få myndigheter som har lunchsubventioner, förklarar HR-specialist Linn Arnewing att man ser positivt på att medarbetarna äter sin lunch tillsammans.

– Det är ett sätt att säkra upp att folk äter bra när de arbetar och att de kan unna sig att äta lunch med kollegerna.

Hon säger att det är en populär förmån och att många skulle bli upprörda om den försvann.

– Jag har också märkt att det är en positiv del i vårt arbetsgivarerbjudande när vi rekryterar nya anställda, säger Linn Arnewing.

På Livsmedelsverket, som är en av de 200 myndigheter som inte har subventionerade måltider, säger HR-chef Eva Andersson att frågan inte har varit uppe till diskussion sedan myndigheten lade ned sin personalmatsal på 1990-talet.

Att Livsmedelsverkets bland annat har till uppgift att ge kostråd till hela Sveriges befolkning är inte något skäl till att införa måltidssubventioner, anser Eva Andersson.

– Vi försöker i stället inspirera våra medarbetare att ”pimpa matlådan” det vill säga att lägga till saker så den blir så nyttig som möjligt, säger hon.

Så fungerar subventionerade måltider

  • Den anställde måste betala förmånsskatt på den del av måltiden som arbetsgivaren står för.
  • Arbetsgivaren betalar inte semesterlön eller tjänstepensionsavgift för subventionen, vilket gör att kostnaden blir lägre än om samma belopp skulle betalas till arbetstagaren som lön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Bo Aspman (ej verifierad) fre, 04/03/2020 - 08:20
Att några myndigheter anger att de subventionerar måltider direkt är en del av svaret på frågan. Fråga istället de myndigheter som har måltidsverksamheten i egna lokaler vad restauratören betalar i hyra. Är det full kostnad eller en subventionerad hyra? Efter att fått svaret på den kompletterande frågan kan en mer rättvisande bild ges av hur det verkligen förhåller sig.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA