Examenskrav kostade henne jobbet
Efter 24 år i statens tjänst blev studieadministratören Agneta Ahlin uppsagd från Högskolan på Gotland. Enligt ledningen krävs det numera högskoleexamen för att klara jobbet.
Sedan 2001 har Agneta Ahlin jobbat som studieadministratör på Högskolan på Gotland. Innan dess jobbade hon med samma arbetsuppgifter på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Men i samband med en personalneddragning, där totalt 17 personer med administrativa arbetsuppgifter sades upp, bestämde arbetsgivaren att man måste vara högskoleutbildad för att sköta de arbetsuppgifterna.
– De ändrade vår arbetsbeskrivning och skrev in att vi skulle ha högskoleutbildning. Det var inget krav innan dess. Men vi blev mer eller mindre beordrade att läsa en högskolekurs. Så när det här blev aktuellt hösten 2011 började jag plugga familjerätt och läste in 7,5 poäng i juridik vid sidan av jobbet, berättar Agneta Ahlin.
Under våren 2012 fortsatte hon med den juridiska översiktskursen på 15 poäng. När uppsägningen formellt verkställdes hade hon hunnit läsa in 22,5 högskolepoäng – och sedan dess har hon läst ytterligare 7,5 poäng juridik för småföretagare.
Tanken var att Agneta Ahlin skulle läsa in tillräckligt med högskolepoäng för att få behålla jobbet. Men i förhandlingarna om turordning höjdes ribban, berättar hon. Det nya kravet var högskoleexamen.
I förhandlingarna motsatte sig ST att uppsägningar över huvud taget var nödvändiga:
– Det finns andra sätt att tackla pengabrist än att säga upp folk, säger ombudsmannen Lennart Engquist.
Men högskolan upprättade en turordningslista. Enligt den var Agneta Ahlin en av dem som skulle sägas upp. Enligt ST var det ingen tvekan om att Agneta Ahlin, med 24 års erfarenhet av yrket, hade tillräcklig kompetens för jobbet.
– Arbetsgivaren hade uppenbart bestämt sig för vilka som skulle få gå. I tvisteförhandlingen gick högskolan med på ett skadestånd. Det är ett erkännande av att deras turordning stred mot det statliga turordningsavtalet, säger Lennart Engquist.
För Agneta Ahlin är uppgörelsen en klen tröst. Hon har fortfarande förlorat jobbet:
– Jag har mått jättedåligt hela hösten, säger hon.
Nu planerar hon att fortsätta plugga juridik. Åtminstone under vårterminen.
– Jag tar en kurs i taget och betar av så får vi se. Arbetsmarknaden ser inte så bra ut nu, så jag tänker plugga när jag har chansen.
Peter Nordebo
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.