Europafacket vill bryta facklig nedgång
Den fackliga anslutningsgraden i Europa minskar stadigt. Nu har Europafacket tagit fram en plan för att organisera fler medlemmar, särskild bland ungdomar, kvinnor och invandrare.
Andelen oorganiserade i arbetskraften har inte varit så stor sedan andra världskriget. Orsaken är både förändringar på arbetsmarknaden och att facket inte förmått förnya sig. Det konstateras i en rapport som Europafacket tagit fram.
Det sjunkande medlemsantalet innebär att den europeiska fackföreningsrörelsen är inne i en ond cirkel. Med färre medlemmar följer mindre resurser och sämre möjligheter att göra något åt problemen, skriver man.
Enligt rapporten är bara var fjärde yrkesarbetande fackligt organiserad. Men skillnaderna mellan EU-länderna är stora. I de nordiska länderna och i Belgien är facket fortfarande starkt. Svårast att etablera sig eller hålla ställningarna har facken i de nya medlemsländerna.
De fackliga organisationernas möjlighet att påverka politiken och samhällsutvecklingen hänger dock inte bara samman med organisationsgraden. Den franska fackföreningsrörelsen har den lägsta andelen medlemmar i hela EU, under tio procent, men som visats under den senaste tidens demonstrationer mot regeringens arbetsmarknadspolitik kan den politiska tyngden ändå vara stor.
Tendensen är att fackligt medlemskap alltmer koncentreras till den offentliga sektorn. En följd av detta är att andelen kvinnor ökar och nu utgör hälften av medlemmarna.
De yttre orsakerna till nedgången är bland annat den ökade arbetslösheten. När medlemmarna blir arbetslösa lämnar de ofta medlemskapet i facket. Undantaget är de länder där facket administrerar a-kassorna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.