Europafacket varnar för social oro

EKONOMI2009-01-20

Om inte den ekonomiska krisen kan kontrolleras ska inte lugnet på arbetsmarknaden tas för givet. Det anser Europafackets generalsekreterare John Monks.

I samband med ett toppmöte med politiker och ledande företrädare för näringslivet i Paris varnade John Monks för vad som kan hända om inte kampen mot den ekonomiska krisen koordineras. Han efterlyste en ”New Social Deal” som bland annat skulle stärka rätten att teckna kollektivavtal.

Han varnade också för att den fria rörligheten för kapital, varor och tjänster inte kommer att överleva om massarbetslöshet leder till protektionism och att nationerna bygger murar kring sig.

– Låt oss vara tydliga. Vi har bevittnat den internationella finansiella kapitalismens sammanbrott. Löntagarnas skattepengar har betalats ut till bankerna medan friställningarna ökar i flertalet av våra länder. Återverkningarna på den reala ekonomin kan alla se. Det sociala lugnet kan inte tas för givet, sade John Monks.

Han ansåg att det är dags för EU:s ledare att komma upp till bevis med vad de menade när de vid det senaste toppmötet gick med på att det skulle bekräftas att de ”fäste stor vikt vid löntagarnas rättigheter”. I praktiken betyder det enligt Monks att en ny lagstiftning på det arbetsrättsliga området måste till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA