Europafacket kräver mer till jobben

ETUC2013-03-06

I ett uttalande kräver styrelsen för Europafacket att den nuvarande åtstramningspolitiken upphör och att rejäla satsningar görs för att skapa tillväxt och jobb i hela EU.

Den åtstramningspolitik som genomförs i Europa bedrivs på bekostnad av de arbetande medborgarna, som gjorts till själva variabeln i anpassningen, skriver Europafackets styrelse.

Europa är inte en frihandelszon, utan ett område vars syften är ekonomiska och sociala framsteg. Därför är en diskussion om den sociala dimensionen av EMU bara acceptabel om den utlöser social utveckling i hela EU, enligt styrelsen.

Den ekonomiska politiken har enligt Europafacket varit kontraproduktiv och haft en negativ inverkan på EUs ekonomi. Finanssektorn har räddats, men till ett ohållbart pris. Det kan aldrig bli någon social dimension i EU eller EMU utan att politiken förändras, hävdar styrelsen i uttalandet.

Vägen mot en social dimension i EMU förutsätter att man tar itu med orättvisor, fattigdom, arbetslöshet och oetiska jobb som skapar social nöd. Därför kräver Europafacket en storskalig investeringsplan som motsvarar minst en procent av EUs BNP årligen för att uppmuntra tillväxt och sysselsättning.

”I förslaget till flerårsbudget för EU tas flera steg tillbaka och den är fullständigt otillräcklig för att möta våra behov”, skriver styrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA