Mått på ”social dimension” föreslås

EU2013-10-04

EU-kommissionen har presenterat ett förslag för att mäta medlemsländernas sociala skyddsnät. Förslaget har mött kritik både från Europafacket och från företrädare för EU-parlamentet.

I december 2012 efterlyste EU-ländernas stats- och regeringschefer en tydligare social dimension i EU. Nu har kommissionen presenterat ett förslag till hur man ska kunna mäta medlemsländernas ställning i sociala frågor på fem olika områden.

”Målet är att upptäcka stora arbetslöshets- och sociala problem mycket tidigare för att kunna vidta åtgärder för att bättre ta itu med den nuvarande krisen och motverka allvarliga kriser i framtiden”, sade jobbkommissionären László Andor i samband med att förslaget presenterades, uppger Europaportalen.

De fem indikatorer som kommissionen vill införa är

·         Arbetslösheten och hur denna utvecklas

·         Andelen unga som varken har arbete, studerar eller praktiserar

·         Hushållens disponibla inkomst

·         Risken att hamna i fattigdom för den arbetande befolkningen

·         Ojämlik inkomstfördelning – en jämförelse mellan de rikaste 20 procenten av befolkningen med de fattigaste 20 procenten

EU-parlamentets talman Martin Schulz påpekade att förslaget inte involverar parlamentet, som bara får en rådgivande roll vid utvärderingen. Hannes Swoboda, ledare för EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp, ansåg att kommissionens förslag är för tandlöst, även om det innebär ett steg på vägen mot en ”social union”:

”Sociala indikatorer är odugliga om de inte är bindande. Vi behöver en socialpolitik på samma nivå som den ekonomiska politiken i EU.”

Också Europafacket kritiserade att rekommendationerna inte föreslås bli bindande:

”Europeiska ledare måste ändra kurs. De kan göra detta genom att på allvar fördjupa den europeiska sociala dimensionen, i synnerhet genom att göra att dessa sociala indikatorer får en verklig och bindande inverkan på ekonomisk politik”, sade generalsekreteraren Bernadette Ségol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA