EU tar nya grepp på arbetstidsfrågan
EU-kommissionen tar nya tag för att reformera arbetstidsdirektivet. Med ett frågeformulär riktat till arbetsmarknadens parter vill kommissionen kartlägga hur åsikterna går isär.
Arbetet med att få till stånd ett nytt arbetstidsdirektiv kapsejsade i fjol, då EU-kommissionen och Europaparlamentet trots förlikning inte lyckades komma överens om jourtid och ”opt out”. Nu försöker den nye EU-kommissionären Làzló Andor blåsa nytt liv i processen, rapporterar de svenska fackliga organisationernas Brysselkontor.
EG-domstolen har i ett antal domar slagit fast att all jourtid ska räknas som arbetstid. Medlemsländerna har avstått från att tillämpa domstolens riktlinjer – att räkna all jourtid som arbetstid skulle bli mycket dyrt för arbetsgivarna i de branscher där jourtid har stor omfattning. För att komma ur det juridiska dödläget har kommissionen försökt att driva igenom förändringar av arbetstidsdirektivet.
EU-parlamentet trotsade kommissionen i fjol genom att vägra att acceptera att vissa EU-länder skulle få ha kvar sina möjligheter att ställa sig utanför direktivet, det så kallade ”opt out”. Parlamentet ansåg att ett nytt direktiv skulle omfatta alla medlemsländer, även regeln om maximalt 48 timmars veckoarbetstid.
Làzló Andor försöker bryta låsningen. Han vill nu att parterna inom sex veckor svarar på ett antal frågor om vad de tycker om en mer flexibel inställning till arbetstidsbegreppet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.