Börjar om med arbetstidsdirektiv
EU-kommissionen har inlett arbetet med att ta fram ett nytt arbetstidsdirektiv. Kan inte EU-länderna enas riskerar ett antal medlemmar att ställas inför EG-domstolen.
EU-kommissionären Vladimir Spidla har inlett en konsultation med bland andra EU-parlamentet och ministerrådet om ett nytt förslag till arbetstidsdirektiv, uppger de svenska fackens Brysselkontor. I botten ligger tre domar från EG-domstolen som säger att all jourtid ska räknas som arbetstid. Domarna baseras på det arbetstidsdirektiv från 1993, som fortfarande gäller, trots flera försök att ändra det.
I maj i år sprack försöken att driva igenom ett nytt direktiv på frågan om den brittiska rätten till ”opt out” , ett undantag från grundregeln om maximalt 48 timmars arbetsvecka. Nu har Vladimir Spidla skrivit ett brev med ett antal frågor kring de gällande reglerna till EU-parlamentet och de 27 medlemsländerna. Kommissionen vill veta om medlemmarna anser att det är nödvändigt med ett nytt direktiv, eller om frågorna går att lösa genom avtal eller nationell lagstiftning.
Det tidigare förslaget förkastades sedan kommissionen och ministerrådet å ena sidan och parlamentet på den andra inte lyckats komma överens, trots den förlikningsprocess som är avsedd att lösa motsättningar. Kan man inte hitta en lösning riskerar de medlemsländer som inte följer regeln att jourtid ska räknas som arbetstid att dras inför EG-domstolen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.