Dyrare driva små myndigheter

STATSFÖRVALTNING2018-01-08

De minsta statliga myndigheterna med upp till 30 anställda har högre kostnader per årsarbetskraft än större myndigheter. Det framgår av en promemoria som publicerats av Statskontoret.

Statskontoret har undersökt hur små myndigheters kostnader förhåller sig till större myndigheters kostnader. Resultaten pekar på att små myndigheter i genomsnitt har högre kostnader per årsarbetskraft än större myndigheter. Med små myndigheter avses myndigheter med upp till 30 årsarbetskrafter.

Statskontoret hittar ingen entydig förklaring på sambandet mellan myndigheternas verksamhetskostnader och storlek.

Personalkostnader är den största delen av verksamhetskostnaderna för alla myndigheter. Enligt promemorian är sambandet mellan myndighetens storlek och personalkostnaderna klarlagt. Ju större en myndighet är, desto lägre är personalkostnaderna per årsarbetskraft. Också hyreskostnader och administrationskostnader är högre för de mindre myndigheterna.

Små myndigheter har en högre andel anställda med ledningskompetens jämfört med större myndigheter, konstaterar Statskontoret. Nästan varannan av de små myndigheterna med upp till 30 årsarbetskrafter har tre eller fler chefer med personalansvar. Nästan alla är dessutom lokaliserade till Stockholmsområdet, där både löne- och hyresnivåerna generellt är högre än i andra delar av landet. Myndigheter som inte har några lokaler i Stockholms län har i genomsnitt lägre personal- och lokalkostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA