Domstolsverket oroat av minskat förtroende

DOMSTOLSVERKET2018-02-05

Domstolsverket uttrycker i ett pressmeddelande stor oro över det sjunkande förtroendet för rättsväsendet och domstolarna i Brottsförebyggande rådets, Brås, trygghetsundersökning.

”Att medborgarna har förtroende för rättsväsendet i allmänhet och för domstolarna i synnerhet är centralt i en demokratisk rättsstat. Det räcker inte med att vi arbetar på olika håll med olika utvecklingsprojekt och åtgärder. För att allmänhetens förtroende för rättsväsendet i stort ska öka måste vi ta ett gemensamt ansvar”, kommenterar generaldirektör Martin Holmgren.

Enligt Brås nationella trygghetsundersökning för 2017 har förtroendet för domstolarna sjunkit med sex procentenheter jämfört med föregående år. Nedgången ligger på samma nivå som för rättsväsendet som helhet. Enligt Domstolsverket arbetar myndigheten aktivt för att motverka att förtroendet fortsätter att gå ned.

Pressmeddelandet lyfter fram ökad digital tillgänglighet, en ny mediestrategi, arbetet med jämställdhetsintegrering samt framtagandet av en ny extern webbplats som exempel på områden där myndigheten har pågående utvecklingsarbete. För att upprätthålla och stärka medborgarnas förtroende måste domstolarna kommunicera sitt dömande på ett sådant sätt att människor förstår hur domstolarna dömt och varför de har dömt som de gjort, skriver myndigheten.

”Förtroendet för domstolarna påverkas också av samhällsutvecklingen i stort, exempelvis en alltmer grövre organiserad brottslighet, minskat förtroende för samhällsinstitutioner i stort och en ökad polarisering”, framhåller Martin Holmgren i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA