Förtroendet för Polisen och övriga myndigheter inom rättsväsendet minskar.
Bild: Mostphotos
Förtroendet för Polisen och övriga myndigheter inom rättsväsendet minskar.

Förtroendet minskar för rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2018-01-17

Människors oro för brottsligheten i samhället ökar, konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, i sin nationella trygghetsundersökning. Samtidigt minskar förtroendet för rättsväsendets myndigheter.

Närmare var tredje person oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en stor ökning jämfört med 2014, då var femte upplevde stor oro. Förra året upplevde var fjärde stor oro över brottsligheten, konstaterar Brå.

”Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män”, uppger biträdande enhetschefen Åsa Strid i ett pressmeddelande.

År 2017 uppgav 20 procent av befolkningen att de oroar sig för bostadsinbrott. Andelen har ökat långsamt sedan 2011, då andelen oroliga var 14 procent. 23 procent av kvinnorna oroar sig för bostadsinbrott, medan 17 procent av männen gör det. Könsskillnaderna är ännu tydligare när det gäller oron för att utsättas för misshandel eller överfall. 23 procent av kvinnorna uppger att de är oroliga för att utsättas för misshandel eller överfall, medan motsvarande siffra för männen är 9 procent.

30 procent av kvinnorna uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga inför att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger 9 procent detsamma.

Samtidigt som oron ökar, minskar förtroendet rättsväsendet. Drygt hälften, 55 procent, av befolkningen har stort eller mycket stort förtroende, vilket är en minskning med 6 procentenheter från 2016. Förtroendet ökade fram till 2015, men har därefter minskat tydligt.

Sett till de enskilda myndigheterna så minskar andelen som har stort förtroendet för Polisen från 61 procent 2016 till 54 procent 2017. Även förtroendet för åklagarna, domstolarna och Kriminalvården minskar. 

Om det senaste årets minskning är början på en nedåtgående trend är för tidigt att avgöra, skriver Brå.

Brås nationella trygghetsundersökning bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Brottslighet
Inlagt av Kjell (ej verifierad) ons, 01/17/2018 - 13:15
Intressant , men ännu mer intressant är de närmast dramatiska reduceringar som inträffat mellan ca 2005 - 2013/14 på utsatthet för mängdbrott dvs för våld mot individ, för stöld av privat egendom, för skadegörelse på privat egendom. Det är en reducering som vida överträffar den ökning som redovisas här. Mycket lite talas om det.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA