Domstolar betar av gamla mål

RÄTTSVÄSENDET2008-11-05

Domstolarna har kraftigt minskat balanserna av gamla mål, men fortfarande ligger tiotusentals mål och väntar på att handläggas.

För ett år sedan kom cheferna för landets domstolar överens om att minska antalet icke avgjorda mål med 37 000 under 2008. 170 miljoner kronor extra har avsatts under året, men fortfarande är det långt kvar till målsättningen.

– Jag tycker vi har lyckats väldigt väl, till och med september hade vi minskat balansen med 11 500 mål, det är ungefär 30 procent, säger Domstolsverkets ekonomichef Ann Härelind till Dagens Eko.

Och domstolarna har tre månader kvar att nå målet – den redovisade statistiken omfattar bara årets första nio månader. De särskilda satsningar som har gjorts har gett ökad bemanning och fler domare. Under året har också antalet nya mål ökat med tio procent, som en följd av satsningen på fler poliser.

– Jag är ju övertygad om att vi kommer fortsätta arbeta ner balanserna, vi har fått upp farten på de stora gamla målen. Det kommer bli betydligt bättre fram i vår än vad det är nu, säger chefen för Stockholms tingsrätt, Lena Berke, till Dagens Eko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA