Domare förbjöds vara fackligt aktiv
Lagmannen i Varbergs tingsrätt, Håkan Nyberg, var tidigare ordförande i Juseks domstolssektion. Nu har han avvecklat sitt fackliga uppdrag. Det bedömdes som en förtroendeskadlig bisyssla.
Håkan Nyberg är lagman och därmed högsta chef för tingsrätten i Varberg. Ett arbete som enligt Domstolsväsendets tjänsteförslagsnämnd inte går att förena med uppdraget som sektionsordförande i Jusek.
Med stöd av lagen om offentlig anställning har nämnden kommit fram till att det finns risk för att »allmänhetens förtroende för Håkan Nybergs förmåga att på ett objektivt sätt fullgöra uppgiften som arbetsgivare kan rubbas«.
Kan inte skada tingsrätten
Håkan Nyberg skriver till nämnden att hans uppdrag varken kan skada tingsrättens anseende eller leda till att hans opartiskhet kan ifrågasättas.
Till ST Press säger han att tjänsteförslagsnämndens beslut gör det svårare för domstolschefer att ta på sig fackliga uppdrag i framtiden.
– Även mellanchefer får anledning att fundera över vilka förtroendeuppdrag de kan åta sig, anser Håkan Nyberg.
Juseks företrädare Göran Lundahl och Anette Jellve, ordförande för ST inom Sveriges Domstolar, reserverade sig mot beslutet i tjänsteförslagsnämnden.
Anette Jellve säger att hennes uppfattning är att det är medlemmarnas sak att utse sina fackliga företrädare.
– Det ska arbetsgivaren inte lägga sig i, menar hon.
Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbetsgivarverket, anser att tjänsteförslagsnämnden gjort en riktig bedömning.
– Är du chef med exekutivt ansvar för arbetsgivarpolitiken kan du inte samtidigt ha ett centralt fackligt uppdrag, menar han.
»Alla får vara med«
Karl Pfeifer poängterar att alla har rätt att vara medlemmar i facket och att det även kan vara möjligt att kombinera vissa fackliga uppdrag med ett arbetsgivaransvar, men exakt var gränsen går måste bedömas från fall till fall, förklarar han.
TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär menar att tjänsteförslagsnämnden tvingats göra en svår intresseavvägning.
– Men frågan är om beslutet är proportionerligt och förenligt med den positiva föreningsrätten.
Han hade gärna sett att beslutet överklagades så att det kom en vägledande dom. Men Saco-s har bestämt sig för att inte gå vidare till Arbetsdomstolen.
– Nu finns bara ett beslut i det enskilda fallet. Vi vet inte vilka konsekvenser det skulle kunna få om ärendet prövas i AD, säger Louise Adelborg, verkställande direktör i Jusek.
Men hon beklagar att arbetsgivaren inte försökte hitta en lösning tillsammans med förbundet innan ärendet gick vidare till tjänsteförslagsnämnden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.