Bild: Getty Images

Distansarbete har gjort statsanställda mer nöjda med arbetsgivaren

DISTANSARBETE2024-12-06

Sju av tio myndigheter uppfattar att deras anställda blivit mer nöjda med sin arbetsgivare sedan distansarbete infördes. Däremot anser många myndigheter att hemarbetet försämrat de sociala relationerna och kunskapsutbytet kollegor emellan, visar Riksrevisionens granskning.

I Riksrevisionens granskning av distansarbetet på statliga myndigheter svarar 70 procent av de 140 svarande myndigheterna att distansarbetet har påverkat de anställdas nöjdhet med sin arbetsgivare på ett positivt sätt. 26 procent svarar ”mycket positivt”, 44 procent ”lite positivt”.

Martina Cras, utredare på ST, framhåller att möjligheten att kombinera arbete hemma och på kontoret är viktig för många anställda.

– Hemarbetet kan man anpassa efter sitt eget behov, utöver att det underlättar livspusslet. På ett aktivitetsbaserat kontor kan det vara trångt och finnas störande överhörning. Nu kan man välja att göra vissa uppgifter hemma och ta det sociala på kontoret, säger hon.

Martina Cras pekar på att 41 procent av de svarande ST-medlemmarna i förbundets egen arbetsmiljöundersökning inte såg några nackdelar med att jobba hemifrån.

Att protesterna blivit kraftiga när arbetsgivare velat dra tillbaka möjligheten till distansarbete, visar tydligt vilket värde det har fått för de anställda, menar hon.

I Riksrevisionens enkät – vars syfte varit att undersöka hur distansarbete påverkar effektiviteten i staten – framkommer att distansarbetet medfört såväl positiv som negativ utveckling på olika områden.

Antalet myndigheter som svarar att den fysiska och psykiska hälsan förbättrats sedan distansarbete infördes är betydligt större än antalet som svarar att den försämrats. Nästan en femtedel av myndigheterna uppger dock att de inte vet hur de anställdas hälsa påverkats av distansarbetet.

En majoritet av myndigheterna svarar också att sjukfrånvaron påverkats positivt av distansarbetet. Endast 3 procent uppger att det varit negativt för sjukfrånvaron.

Det finns dock även områden där distansarbetet enligt många av de svarande myndigheterna haft en negativ påverkan. Det gäller introduktion av nyanställda, kunskapsutbyte mellan kollegor, gemenskapskänsla och sociala relationer mellan kollegor. 63 procent av myndigheterna uppger att distansarbetet påverkat sociala relationer mellan kollegor negativt.

– Man ser ändå i rapporten att det är ett mindre problem, även om det är ett problem. Men vi måste fortsätta utveckla arbetsmetoden, säger Martina Cras.

Hon drar en parallell till när många arbetsplatser i början av pandemin över en natt övergick till distansarbete på heltid.

– Alla har vi varit med om konstiga och kreativa digitala fikaträffar. Alla var tvungna att prova sig fram. Och vi måste fortsätta utveckla hur vi ska jobba, på samma sätt som att Teams utvecklats sen i början av pandemin. Vi kan inte stanna här och vara nöjda.

En fråga som har diskuterats mycket är huruvida distansarbete gör att anställda jobbar mer eller mindre än sin ordinarie arbetstid. I Riksrevisionens rapport svarar en femtedel av myndigheterna att de sett en liten ökning av andelen anställda som jobbar för mycket sedan distansarbete blev vanligt. Nio procent noterar en liten ökning av andelen medarbetare som presterar sämre än vad som är rimligt att förvänta sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA