Diskriminering skapar ohälsa
Att bli utsatt för kränkande behandling leder till psykisk ohälsa, självmordstankar, ångest och stress. Det framgår av en rapport från diskrimineringsombudsmännen och Folkhälsoinstitutet.
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, Handikappombudsmannen, HO, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, och Jämställdhetsombudsmannen, JämO, driver tillsammans med Folkhälsoinstitutet projektet Diskriminering och hälsa. Rapporten ”Särbehandlad och kränkt” redovisar en genomgång av två stora befolkningsenkäter som genomförts för att kartlägga ohälsan.
Undersökningen visar att nästan var fjärde ansåg sig ha blivit utsatt för kränkande behandling de senaste tre månaderna. Av dem ansåg var fjärde att kränkningen berodde på diskriminering.
Bland dem som hade utsatts för kränkande behandling var det tre till fyra gånger så vanligt med nedsatt psykiskt välbefinnande och tre till fyra gånger så vanligt med självmordstankar och självmordsförsök. Det var sex gånger vanligare bland män och två till tre gånger vanligare bland kvinnor som blivit utsatta för kränkande bemötande att uppleva stress eller svår ängslan, oro och ångest än bland dem som inte blivit utsatta.
Undersökningarna visar också att de som uppgett att de kränkts på grund av diskriminering mådde sämre än de som kränkts men inte uppgett diskriminering som orsak.
För att ta reda på mer om människors upplevelser av diskriminering kommer djupintervjuer och fokusgrupper att genomföras under 2006 inom ramen för det gemensamma projektet.
”Diskrimineringen medför negativa konsekvenser för samhället i form av ökad ohälsa bland grupper som vi redan vet är speciellt utsatta. Resultaten borde därför vara en väckarklocka för beslutsfattare och visa att ett arbete mot diskriminering också är ett arbete för en bättre folkhälsa”, skriver JO Claes Borgström, DO Katri Linna, HO Lars Lööw, HomO Hans Ytterberg och Gunnar Ågren, Folkhälsoinstitutet, i samband med redovisningen av rapporten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.