Diskriminerad fick rekordskadestånd

JÄMSTÄLLDHET2010-06-01

En ung kvinna var inhyrd som konsult hos Telenor, men fick sparken när hon blev gravid. Hon får 200 000 kronor i skadestånd efter en förlikning.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, tog sig an kvinnans fall sedan hon förlorat jobbet både hos Telenor och hos det bemanningsföretag där hon hade sin grundanställning. Enligt kvinnans anmälan avbröts hennes anställning redan efter ett par veckor. Det berodde på att hennes chef på Telenor upptäckt att hon var gravid. Därefter blev kvinnan också uppsagd av sin arbetsgivare, som inte kunde hitta något annat arbete åt henne.

Enligt DOs utredning har Telenor utsatt kvinnan för direkt könsdiskriminering. Efter en förlikning har DO och Telenor nu träffat en överenskommelse som ger kvinnan 200 000 kronor.

”Det är glädjande att diskrimineringsskyddet numera omfattar även inhyrd personal”, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Det är enligt DO vanligt att kvinnor stöter på svårigheter i arbetslivet när de blir gravida eller ska vara föräldralediga, särskilt när det gäller att få eller att behålla ett jobb.

”Ofta är det unga kvinnor med osäkra anställningsförhållanden som blir av med jobbet. De går därmed miste om värdefull yrkeserfarenhet och kompetensutveckling, vilket i sin tur kan få allvarliga följder för deras fortsatta yrkesliv”, säger Katri Linna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA