Digg rapporterar om bristande digital tillgänglighet

DIGITALISERING2025-02-13

Flera av den offentliga förvaltningens webbplatser blir bättre över tid, men den digitala servicen kan vara mycket svår att använda, visar en ny rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

Enligt Diggs nya rapport om offentlig digital service blir de offentliga webbplatserna bättre över tid. 2024 hade 78 procent av webbplatserna högsta möjliga resultat. Enligt rapporten ökar spridningen mellan topp och botten, vissa blir bättre och andra sämre.

Men granskningen visar också att två av tre av webbplatserna ligger på en nivå där den digitala servicen kan vara mycket svår att använda för många personer. De tillgänglighetsredogörelser som myndigheterna enligt lag är ålagda att upprätta för sin digitala service är bristfällig eller saknas ofta. Det finns också stor spridning i graden av tillgänglighet mellan de appar som Digg har granskat. Inga av apparna som granskats når upp till god tillgänglighet.

”Våra ingående övervakningar av webbplatser visar att den offentliga, digitala servicen kan vara mycket svår att använda för många. Vi ser att många offentliga aktörer behöver prioritera mellan olika lagstyrda och tvingande utvecklingsarbeten. Vi tror att den digitala tillgängligheten då prioriteras ned”, understryker David Jakobsson, specialist inom digital tillgänglighet på Digg, i en nyhetsartikel på Diggs sajt.

Enligt Diggs rapport präglas mycket av utvecklingen inom området digital tillgänglighet av tillgången till enskilda eldsjälar på myndigheterna. Enskilda personer driver frågorna hos aktörerna, men det saknas inarbetade rutiner och arbetssätt för att säkerställa långsiktighet i arbetet.

”Men vi ser också att efter Diggs tillsyn åtgärdar de flesta aktörerna brister som vi har identifierat. Det är positivt. Oavsett förutsättningar och funktionsförmåga ska alla kunna ta till sig offentlig information på ett sätt som fungerar för dem. Det uppnår vi genom att ha en tillgänglig, digital service”, betonar David Jakobsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA