DI granskar kameraövervakning
Datainspektionen, DI, ska granska kameraövervakning av anställda i personalutrymmen. DI har fått information som tyder på att övervakningskameror används olagligt för att övervaka personal på jobbet.
Enligt kameraövervakningslagen får till exempel butiker sätta upp övervakningskameror på platser där kunder vistas, under förutsättning att övervakningen endast sker för att förebygga, avslöja och utreda brott. Det krävs dock en anmälan till länsstyrelsen. Men för personalutrymmen och andra platser dit kunderna inte har tillträde gäller andra regler. För sådana utrymmen behöver man inte ansöka om tillstånd eller göra någon anmälan.
”Men att företag inte behöver tillstånd för kameraövervakning av personalutrymmen innebär inte att det är fritt fram att sätta upp övervakningskameror på sådana platser. Tvärtom måste företaget kunna visa att det finns ett konkret problem, till exempel stölder, i utrymmet som ska övervakas, som inte gått att lösa på ett mindre ingripande sätt”, säger Katarina Högquist på DI i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.