Delad kunskap ökar produktiviteten

ARBETSLIV2020-09-25

Att kunniga kolleger delar med sig av sin kunskap ökar både produktiviteten och lönerna för alla, visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

I sin rapport konstaterar forskaren Emily Nix att yngre anställda lär sig av kolleger. Effekten av kollegernas utbildning är större för dem som arbetar i yrken där de interagerar med sina kolleger än i yrken med ensamarbete. Hon har studerat vad som händer när män jobbar med mer välutbildade kollegor. Och kommit fram till att lönenivån ökar med 0,3 procent på ett års sikt när kollegernas utbildningsnivå ökar med 10 procentenheter.

”Vi kan nog alla känna igen det i vardagen. När jag själv arbetar tillsammans med kolleger lär jag mig nya metoder och smarta strategier som jag sedan tar med mig när jag forskar på egen hand. Deras kunskap sprider sig till mig. Både min produktivitet och min kunskap ökar. Det ökar i sin tur lönen, då den speglar produktiviteten”, säger Emily Nix i ett pressmeddelande.

Att kunskap sprids mellan kolleger ökar värdet av att anställa välutbildade mer än de enskildas produktivitet. Men om arbetsgivare inte inser detta kommer lönerna inte att återspegla det fulla värdet av arbetarnas kunskap. Och om individen inte får full ersättning för sin kunskap kan det leda till mindre humankapitalinvesteringar än annars, konstaterar Emily Nix:

”Min forskning visar att arbetarna inte nödvändigtvis investerar i sitt humankapital om de inte får eget ekonomiskt utbyte av det. Det kan påverka företagets produktivitet negativt och är något arbetsgivare bör vara uppmärksamma på.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA