Decentraliserad förhandling följd av kris

FACKLIGT2014-10-07

Som en följd av de ekonomiska krisåren i Europa har modellerna för förhandlingarna på arbetsmarknaden förändrats, konstaterar forskningsinstitutet Etui i en ny rapport.

Krisen har fått en omfattande påverkan på sysselsättningen i industrin, konstaterar forskarna Thorsten Schulten och Torsten Müllen i rapporten från European trade union institute, Etui. Antalet arbetade timmar har sjunkit ännu snabbare än antalet industrianställda. Allra hårdast har textilbranschen drabbats, där antalet arbetstillfällen i stort sett halverades under åren 2000-2011. I metallindustrin sjönk sysselsättningen med 10 procent och i kemibranschen med 15 procent under perioden. Ett sätt för industrin att möta sjunkande volymer har varit att jobba med kortveckor och andra sätt att minska arbetstiden för de anställda som blev kvar vid fabrikerna.

En tydlig trend är att förhandlingarna ändrat struktur.

I norra Europa har förhandlingarna decentraliserats under ordnade former, och ansvaret flyttats från central nivå till företagsnivå genom överenskommelser i kollektivavtal mellan parterna. I södra Europa har förhandlingsarbetet också decentraliserats, men under mindre ordnade former.

Gemensamma avtalsförhandlingar med deltagande av många arbetsgivare har fått stå tillbaka till förmån för lokala överläggningar för att fastställa löner och arbetsvillkor. Allra tydligast har detta varit i de länder som Trojkan av Centralbank, EU och Världsbanken tvingat till strukturella reformer i utbyte mot ekonomiska insatser, anser forskarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA